Naujienos ir renginiai

2017-10-29

2017 m. spalio 26 d. Vilniuje surengta Pasaulinės žvynelinės dienos minėjimo spaudos konferencija. Šiais metais minint Pasaulinę žvynelinės dieną, tarptautinė žvynelinės asociacijų federacija (angl. International Federation of Psoriasis Associations (IFPA)), ragina garsiau ir plačiau kalbėti apie šią ligą ir atkreipia dėmesį į tai, kad sergantis žmogus ne tik paprasčiausiai turi problemų su oda, žvynelinė yra lėtinė imuninės sistemos liga, galinti sukelti net negalią.

Spaudos konferencijoje dalyvavo LDVD prezidentė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė, Vilniaus Universiteto ligoninės Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro vadovė dr. Jūratė Grigaitienė, gydytojai dermatovenerologai, LR Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, savo patirtimi dalijosi žvyneline sergantys pacientai. 

 

 

 

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, žvyneline (psoriaze) serga apie 125 mln. žmonių, tai yra, apie 4 proc. viso pasaulio gyventojų. Lietuvoje šia liga serga apie 3 proc. gyventojų. Pirmą kartą Pasaulinė žvynelinės diena paminėta 2004 m. spalio 29 d. 

Žvynelinė - tai varginanti, iki šiol neišgydoma liga, trunkanti iki paskutinės dienos. Ji gali kurį laiką atsitraukti, bet gali vėliau smogti visa jėga. Ši liga gali sukelti net negalią. Žvynelinės diagnozė - didelis smūgis jauniems žmonėms, kuriems visas gyvenimas dar prieš akis. Sergantieji žvyneline ne veltui lyginami su pacientais, kuriems yra skrandžio vėžys, nes abi šios ligos matomos. Tokie ligoniai dažnai skundžiasi, kad niežti visą kūną, kad jie negali užmigti, jiems sutrinka dienos ir darbo režimas, užklumpa niūros mintys, slogi nuotaika. Jų svajonės kaip ir visų sveikų žmonių – ilsėtis paplūdimyje ir nesigėdyti savo odos, karštą vasaros dieną nevilkėti ilgomis rankovėmis marškinių, neslėpti išbertų rankų, nemaskuoti įdubusių nagų, nevalyti kas pusvalandį švarko apykaklės. Tačiau šią ligą įmanoma valdyti, skyrus biologinę terapiją ir kitus šiuolaikinius gydymo būdus. 

 

Lankstinukas apie žvynelinę

 

Lankstinukas apie biologinius vaistui žvynelinei gydyti 

 

Daugiau informacijos:

lsveikata.lt

lrytas.lt

LNK žinios

 
Apie draugiją
Lietuvos dermatovenerologų draugija - Lietuvos draugija, vienijanti dermatologus venerologus. Draugijos veiklos tikslai: koordinuoti draugijos narių veiklą, atstovauti draugijos narių interesams ar tenkinti kitus viešuosius interesus; vystyti ir skatinti mokslinę ir praktinę dermatovenerologiją Lietuvoje.
plačiau
Draugijos nariams
Siekdama įgyvendinti veiklos tikslus draugija: telkia draugijos narius įvairių projektų, programų įgyvendinimui, organizuoja mokymus, seminarus, mokslines – praktines konferencijas, parodas ir kitus renginius; ruošia ir leidžia vienkartinius ar periodinius leidinius, metodines rekomendacijas, visuomenės informavimo priemones;
plačiau
Facebook