Naujienos ir renginiai

2013-04-18

Specialistai ragina tikrintis dėl odos vėžio

 

Šiais metais gegužės 13 d. Lietuvoje jau šeštą kartą rengiama Euromelanomos dienos akcija, kurios šūkis: „Atpažink ir sustabdyk odos vėžį”. Odos vėžys – liga, kurią galima pastebėti, aktyviai apžiūrint savo odą. Sveikatos apsaugos ministerija ragina visus, turinčius apgamų ar kitų neaiškių odos darinių, pasitikrinti pas gydytojus specialistus, kurie, esant būtinybei, atliks diagnostinius tyrimus ir nukreips tolesniam gydymui. Akcijos metu daugiau nei 40 šalies viešųjų ir privačių gydymo įstaigų laukia jūsų, jūsų šeimos narių, draugų, pažįstamų! Nespėjusieji pasitikrinti akcijos metu, gali bet kada kreiptis į   gydytojus dermatovenerologus (siuntimo nereikia).

  

Europos gydytojų dermatologų iniciatyva kasmet organizuojamomis akcijomis Euromelanomos diena siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į savo odos sveikatą, skleisti žinias apie odos vėžį ir melanomą, mokyti saugaus elgesio saulėje, įspėti apie soliariumų keliamus pavojus. Šiandien apie tai Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Adriukaitis, Euromelanomos komiteto Lietuvoje koordinatorė, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė, VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro direktorė Matilda Bylaitė, gydytojas onkodermatologas Viktoras Sidorovas, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento atstovė Regina Burbienė.  
 
„Jūsų odos apžiūra, ankstyva diagnostika gali išgelbėti gyvybę, – dėkodamas Euromelanomos dienos akcijos organizatoriams už puikią iniciatyvą teigė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. – Deja, realybė rodo, kad „kol perkūnas netrenks, žmogus nepersižegnos“. Mes pamirštame paprastą būdą išsaugoti sveikatą – kuo anksčiau kreiptis į gydytojus“. Pasak ministro, tik bendradarbiaujant galima pasiekti rezultatų. Reikia ir suaktyvinti prevencines kampanijas regionuose (šviesti visuomenę, šeimos gydytojus, grožio, soliariumo paslaugas teikiančius specialistus), ir kurti šalyje ligų profilaktikos sistemą, kurios svarbiausiais veikėjais galėtų tapti visuomenės sveikatos biurai.  
 
Euromelanomos dienos akcijų iniciatorė Lietuvoje doc. Matilda Bylaitė pabrėžė, kad užleistų melanomos formų daugėja, tačiau, laiku diagnozavus šią pavojingą ligą, net iki 97 proc. pacientų išgydomi. „Žmonės, žiūrėdami į savo odą, dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus. Tačiau kiekvienas metais tokios akcijos metu mes aptinkame melonomos atvejų, teigia M Bylaitė. – Todėl raginame, jeigu aptikote ant savo odos ką nors įtartino, imkitės veiksmų, kreipkitės į gydytoją dermatologą!”.  
 
Spaudos konferencijos metu buvo akcentuota saugaus elgesio saulėje svarba. Atkreiptas dėmesys į soliariumo paslaugų keliamus pavojus sveikatai. Kai kuriose šalyse šios paslaugos yra uždraustos. Lietuvoje naudotis soliariumu yra draudžiama asmenims iki 18 metų, nes tai ypač kenkia jaunojo organizmo sveikatai.   
 
Žmonių, pageidaujančių profilaktiškai pasitikrinti Euromelanomos dienos akcijos metu, išankstinė registracija vyks telefonu koordinaciniame centre 2013 m. gegužės 6–7  d. nuo 9 val. iki 16 val. tel.: 8 800 7 09 01; 8 800 7 09 02.
 
 
Daugiau informacijos:
VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centras Tel. (8 5) 272 0385, euromelanoma.lt@gmail.com
 
Šaltinis: www.sam.lt

 

Kvietimas įstaigoms dalyvauti akcijoje

Plakatas

Plakatas

Lankstinukas 

 
Apie draugiją
Lietuvos dermatovenerologų draugija - Lietuvos draugija, vienijanti dermatologus venerologus. Draugijos veiklos tikslai: koordinuoti draugijos narių veiklą, atstovauti draugijos narių interesams ar tenkinti kitus viešuosius interesus; vystyti ir skatinti mokslinę ir praktinę dermatovenerologiją Lietuvoje.
plačiau
Draugijos nariams
Siekdama įgyvendinti veiklos tikslus draugija: telkia draugijos narius įvairių projektų, programų įgyvendinimui, organizuoja mokymus, seminarus, mokslines – praktines konferencijas, parodas ir kitus renginius; ruošia ir leidžia vienkartinius ar periodinius leidinius, metodines rekomendacijas, visuomenės informavimo priemones;
plačiau
Facebook