Naujienos ir renginiai

2023-03-22

Cibinqo (abrocitinibas), Jyseleca (filgotinibas), Olumiant (baricitinibas), Rinvoq (upadacitinibas) ir Xeljanz (tofacitinibas): atnaujintos rekomendacijos, siekiant sumažinti piktybinių navikų, didžiųjų nepageidaujamų kardiovaskulinių reiškinių, sunkių infekcijų, venų tromboembolijos ir mirštamumo riziką, vartojant Janus kinazės inhibitorius (JAKi).

 

Gerb. sveikatos priežiūros specialiste,

bendrovės „AbbVie“, „Galapagos“, „Lilly“ ir „Pfizer“, suderinusios su Europos vaistų agentūra (EVA) ir Valstybine vaistų kontrolės tarnyba prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, nori pateikti toliau išdėstytą informaciją:

Santrauka

• Reumatoidiniu artritu (RA) sergantiems pacientams, turintiems tam tikrų rizikos veiksnių ir vartojantiems JAKi, buvo nustatytas padidėjęs piktybinių navikų, didžiųjų nepageidaujamų kardiovaskulinių reiškinių (DNKVR, angl. MACE), sunkių infekcijų, venų tromboembolijos (VTE) ir mirštamumo dažnis, palyginti su navikų nekrozės faktorių (angl. tumour necrosis factor, TNFα) inhibitorius vartojančiais pacientais.

• Ši rizika yra laikoma vaistų klasei būdingu poveikiu ir yra aktuali juos vartojant pagal visas patvirtintas JAKi indikacijas, siejamas su uždegiminėmis ir odos ligomis.

• Pacientai, kuriems šiuos JAKi galima vartoti, tik jei nėra kitokio gydymo galimybių:

• 65 metų amžiaus ir vyresni;

• rūkantys arba anksčiau ilgą laiką rūkę;

• turintys kitų širdies ir kraujagyslių sutrikimų arba piktybinių navikų rizikos veiksnių.

• Pacientams, turintiems kitokių, nei pirmiau išvardyti, VTE rizikos veiksnių, JAKi reikia vartoti atsargiai.

• Kai kurioms rizikos veiksnių turinčių pacientų grupėms peržiūrėtos dozavimo rekomendacijos.

• Visiems pacientams rekomenduojama periodiškai atlikti odos tyrimus.

• Vaistą skiriantys gydytojai turi su pacientais aptarti riziką, susijusią su JAKi vartojimu.

Daugiau informacijos...

 
Apie draugiją
Lietuvos dermatovenerologų draugija - Lietuvos draugija, vienijanti dermatologus venerologus. Draugijos veiklos tikslai: koordinuoti draugijos narių veiklą, atstovauti draugijos narių interesams ar tenkinti kitus viešuosius interesus; vystyti ir skatinti mokslinę ir praktinę dermatovenerologiją Lietuvoje.
plačiau
Draugijos nariams
Siekdama įgyvendinti veiklos tikslus draugija: telkia draugijos narius įvairių projektų, programų įgyvendinimui, organizuoja mokymus, seminarus, mokslines – praktines konferencijas, parodas ir kitus renginius; ruošia ir leidžia vienkartinius ar periodinius leidinius, metodines rekomendacijas, visuomenės informavimo priemones;
plačiau
Facebook